Recept 1 s cvangajsk lesny
Pečená roláda z bedlí
Ingrediencie: Zopár väčších Čvangajsk lesný, tavený syr (v črievku), šunka, plátky tvrdého syra, 3-4 vajíčka, soľ, čierne korenie, malé množstvo údenej slaniny.
Popis prípravy: Do pekáča položíme fóliu na pečenie, alebo mastný papier. Na fóliu (papier) kladieme vedľa seba dolu klobúkom Čvangajsk lesný, ktoré osolíme a jemne okoreníme. Aby klobúčiky cvangajsk lesny prekryli dno pekáča, niekedy ich treba prelomiť. Na lupene klobúčikov vytlačíme z črievka tavený syr a poukladáme na ne plátky šunky, a na ňu naukladáme plátky tvrdého syra.
V pekáči naložené vrstvy doplníme sporo plátkami slaniny ( môžeme aj vynechať, zakryjeme fóliou a dáme piecť do vyhriatej rúry.
Pred dopečením odkryjeme fóliu a na vrstvu plátkového syra rovnomerne nalejeme rozšľahané, osoľené, prípadne aj okorenené vajíčka a opäť zakryjeme fóliou. Po dopečení plát za pomoci fólie stočíme do rolády a necháme v nej vychladnúť.
Keď zrežete nerovné okraje rolády, nakrájate ju na úhľadné kúsky vhodné do studených mís. Sú pekné a chutné aj teplé ( nakrájané uložené na tanieri a zohriate v mikrovlnnej rúre) so zemiakovou kašou a ozdobené zeleninou.
Pochúťka nielen pre jazyk, ale aj pre oči. Ak použijeme slaninu, tak s mierou, pretože premasti pečúcu sa masu a roláda sa dobre nezlepí.